Az olívaolaj gyártásának folyamatai
Mint az egyik legmodernebb malom Európában, a Terra Creta legtöbb új felszerelése Krétán volt megtervezve és felépítve. A legtöbb termelői összetevőnk a Terra Creta csapat által lett megalkotva. Egy tökéletes malom létrehozása már önmagában művészet, mert feldolgozhatjuk ugyanazokat az olajbogyókat két különböző malomban és attól függően, hogy milyen eljárásokat és felszerelést használunk, két teljesen különböző olívaolajat állítunk elő. A Terra Creta-ban a felszerelés minden darabja, melyet a kivonásra használnak, rozsdamentes acélból van előállítva, hogy az olívaolaj ne veszítsen az értékéből, mégpedig az ízéből vagy az összetételéből.
Az olívaolaj gyártása egyszerű és egyúttal természetes. A Terra Creta társaság egyedülálló, technológiailag fejlett és nagy teljesítményű olajmalma képes az olajbogyók felvételétől számított 45 perc leforgása alatt olívaolajjá dolgozni az olajbogyókat. Semmit nem adunk hozzá. A természet mindent megad, amire szükség van. Tekintettel arra, hogy az olajbogyókat ugyanazon a napon szedjük le és dolgozzuk fel, az olajnak nagyon alacsony a savas jellege és megőrzi a sajátos jellegzetes ízét és egyúttal hozzájárul az egészség fenntartásához. Az olívaolaj egyszerűen gyümölcslé, elég kifacsarni az olajat az olajbogyókból, és mint a legtöbb gyümölcslé nagyon egészséges a gazdag tápértékének és a hasznos természetes összetevőinek köszönhetően.
1. Az olajbogyókat begyűjtjük az olajfaligetekben és elszállítjuk az olajmalomba, ahol minőségi és mennyiségi elemzésnek lesznek alávetve. A Terra Creta a helyszínen minden olajbogyó sarzsijából reprezentatív mintát küld a laboratóriumba és egy intelligens számítógépes rendszer által ellenőrzi az olyan tulajdonságokat, mint a savas jelleg, szín és a termény jövedelme. A Terra Creta bevezette az olajbogyók felvétele után ezeket az egyedülálló eljárásokat a termékei jobb megfigyelése, a minőség megőrzése és javítása és teljessége céljából. Kezdetkor minden egyes sarzsi kap egy vonalkódot és ezzel a követési rendszer részévé válik. A friss olajbogyókról nagy ventillátorok lefújják a leveleket vagy a gallyakat, melyeket az olajbogyókkal együtt szedtünk össze a hálóban. Ez után az olajbogyókat a minőség alapján nagy tartályokba helyezzük az olívaolaj kivonásának előkészületein belül. Amint az olajbogyókat szétosztályozzuk, folyamatba lép a két gyártási vonal egyike. A Terra Creta egy órán belül 24 tonna olajbogyó befogadására képes és a gyártás teljesítőképessége 11 tonna óránként.
2. Az első lépés a gyártási vonalban a mosás. Az olajbogyókat háromszor átmossuk ivóvízzel, hogy bebiztosítsuk, hogy minden szennyeződést, levelet és idegen részecskét eltávolítottunk és nem következik be az olaj leértékelése.
3. A következő fázisban az olajbogyók folytatják útjukat a rozsdamentes acélból készült zúzógépbe, mely szétzúzza az egész olajbogyót a maggal együtt (PIP), egy egynemű masszába. Ez a lépés fontos, mert a zúzás hossza és a massza textúrája megváltoztathatja az olívaolaj minőségét. Ezért, ha a Terra Creta zúzza az olajbogyókat, ami keletkezik, az robusztus darabos paszta, se nem krémes, se nem kásás.
4. Az olajos masszát áthelyezzük nagy acélos tartályokba, hogy puhuljon. Az edény nagy acél forgatót tartalmaz, mely a 27 fokra való felmelegítéskor folyamatosan mozgatja a masszát. Kb. 35 perc után a massza elő van készítve a következő lépésre. A folyamat e részét a Terra Creta „porhanyósításnak” nevezi, ez a szakszó fejezi ki legjobban az eljárást, mivel a „hidegen sajtolt” fogalom kissé félrevezető tekintettel arra, hogy ebben a fázisban az olajbogyók még általában nincsenek összenyomva. Ebben az időszakban a természetesen előforduló enzimek fejlesztik az olaj ízét és aromáját, tehát ez egy nagyon fontos fázis.
5. A centrifugában az olajbogyók gyümölcshúsa a maggal együtt elválasztódik az olajbogyók levétől. A szétválasztás három- (olaj – víz – szilárd anyagok) vagy kétfázisos (olaj – víztartalmú szilárd anyagok) kivonással hajtható végre. Mi a kétfázisos kivonást használjuk, hogy a vizet ne fecséreljük el (1000 l víz megtakarítása/1000 l olívaolaj). Az ökológiai előny ellenére, a kétfázisos kivonás egészségesebb olívaolajat hoz létre és ugyancsak nem mosódnak ki a fontos polyfenolok.
6. Ebben a fázisban az olajbogyó leve olaj, egy kevés víz és az olívapogácsa üledékének keveréke. A végső fázisban ez a két elem elkülönül, csak a természetes olívaolaj marad hátra – tiszta és természetes gyümölcslé, melyet átszállítunk a tárolótartályokba, ahol a palackozásra vár. Az egész folyamat a felvételtől a megtöltésig számítógéppel automatizált egy ellenőrzött környezetben, tehát a teljes ellenőrzés be van tartva a gyártás folyamán.
Az olívaolaj feldolgozása véget ért és minden, ami megmaradt, az az arany nektár a leginkább fenntartható termésből. Ebben a szellemben a Terra Creta a gyártási folyamat minden egyes melléktermékét felhasználja azzal a céllal, hogy támogassa a fenntarthatóságot a társaság összes nézőpontjában. Néhány példa az újrahasznosításra:
A száraz tönköly, mint üzemanyag a víz melegítésére használható fel a lágyító fázis alatt, valamint a gyártási felszerelés fűtésére. A víz használata a malomban minimális, ami óvja az értékes természeti anyagokat.
A Terra Creta olajmalom kulcstulajdonságai